Hoe zit het met de wereldwijde jodiumvoorziening?

  1. Dr.Schär Institute
  2. Dr. Schär Institute
  3. Hoe zit het met de wereldwijde jodiumvoorziening?

Wereldwijd lijden ongeveer 2 miljard mensen aan een jodiumtekort, zodat ziektes als  gevolg van dit tekort nog altijd een groot probleem vormen. Ook mensen met coeliakie krijgen vaak te weinig jodium binnen.

Ziektes door jodiumtekort treffen alle bevolkingsgroepen, maar kinderen en vrouwen die borstvoeding geven lopen het grootste risico. Met name bij zwangere vrouwen zijn screeningsprogramma’s en een vroegtijdige diagnose van het jodiumtekort essentieel. Een tekort aan jodium kan een onvoldoende afscheiding van schildklierhormonen veroorzaken, met ernstige klinische en met name neurologische gevolgen. Als de moeder niet voldoende jodium binnenkrijgt, kan dit al invloed hebben op de ongeboren foetus en de groei en ontwikkeling van de hersenen. Er bestaan weliswaar wereldwijde programma’s voor het joderen van zout, maar deze zijn slechts voor ongeveer 71% van de wereldbevolking beschikbaar. Preventie en een vroegtijdige diagnose zijn bij een jodiumtekort van essentieel belang, omdat een aanvullende gift van jodium vanaf een bepaalde leeftijd reeds veroorzaakte stoornissen of schade niet meer ongedaan kan maken. 

Jodiumvoorziening bij coeliakie 

Veel mensen met coeliakie krijgen niet voldoende jodium binnen. Ze halen dan ook zelden de referentiewaarden. Uit een Sloveens onderzoek is tevens gebleken, dat vrouwen met coeliakie ondanks een vrij lage energieinname te vetrijk voedsel consumeren en te weinig koolhydraten, vezels en sporenelementen zoals jodium binnenkrijgen. Een uitgebalanceerd en kwalitatief hoogwaardig voedingspatroon wordt ten zeerste aanbevolen. Indien er bij de betrokken persoon sprake is van een langdurig tekort aan bepaalde vitamines of mineralen, kan compensatie door middel van supplementen of verrijkte producten worden overwogen. Ook wij bij Schär bieden enkele glutenvrije producten aan die verrijkt zijn met jodium en in een dergelijke situatie zeer nuttig kunnen zijn.

Naar de onderzoeken

  • Gratis informatiemateriaal over coeliakie voor u en uw patiënten.